Mi lesz veled, Merzse-mocsár?

Oszd meg másokkal!

Desktop
(forrás: Rákosvidék)

A Merzse-mocsarat déli irányból Ecser külterülete határolja, amely korábban mezőgazdasági terület volt, de az utóbbi időben átsorolták ipari területté – tette közzé a Rákosvidék. Az átsorolásra 1990-2010-es időszakban került sor Harazin István polgármester idején. A lap úgy tudja, erre a területre egy nagy, közép-európai elosztóközpontot épít majd egy nagyvállalat, napi 300 kamionos forgalommal.

Korábbi cikkek a témában:

"Ha ez felépül, és más nem is, csak az a szennyezés, amelyet a kamionok okoznak, mérgezi majd a mocsári élővilágot a csapadékvíz Merzse-mocsárba tartó természetes lefolyása miatt. A terület teljes lebetonozása és csatornázása sem lenne megoldás, mivel megszüntetné a talajvíz utánpótlását, így csökkentené ebből az irányból a Merzse vízutánpótlását. A beruházás ezen felül élőhely-feldarabolódást is jelentene, és az élővilág folyamatos zavarása miatt valószínűleg a biodiverzitás is csökkenne. Tudomásunk szerint legalább két nagyvállalkozó érdekeltségében is vannak ecseri földek, azaz Leisztinger Tamás és Mészáros Lőrinc cégbirodalma is birtokol itt területeket. (Ráadásul Ecser és Vecsés határában máris felépült egy régiós szállítmányozási központ: a Karzol-Trans Kft. építkezett ide, maga Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tette le az alapkövet 2016. márciusában.)" - írják a Facebookon.

A megoldás a Rákosvidék szerint egyértelmű: a Merzsét a Nemzeti Földalapkezelőnek kellene megvennie, a környező mezőgazdasági területekkel egyetemben, és egységes Natura 2000-es területté kellene nyilvánítani az egészet. Amennyiben a vízutánpótlást természetes módon sikerülne biztosítani, a mocsár feltöltődne, a három elkülönülő része (Nagy-Merzse, Gyolcsrét, Kis-Merzse) összeérhetne, és még több hal, béka, teknős, rovar és madár térhetne vissza őshonos közegébe.

Mindenképpen szükséges védőzóna kialakítása a mocsár minden irányából, ahol természetes szűrőként is funkcionáló kisebb ülepítő tavakat lehetne kialakítani. A védőzóna már csak azért is szükséges, mert természetes állapotú víz mellett nem szabadna védősáv nélküli vegyszeres gyomirtást végezni: minden rendelkezésünkre álló tanulmány szerint ezek nem csak a gyomokat, de a rovarokat (így a méheket) is irtják, rovarok nélkül viszont nincsenek madarak sem. Vegyszermentessé kell tehát tenni a Merzse környékét.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek