Filmklub - Márványember

Programot feltöltötte:
ittlakunk.hu

Oszd meg másokkal!

Desktop

Kéthetente keddenként, 18 órától

Andrzej Wajda filmklub

A filmtörténet ma már elismeri, hogy a lengyel filmiskola, amelyben Wajda első remekműveit alkotta, a nyugati áramlatokkal azonos jelentőségű, autonóm szerepet játszott a filmművészeti modernizmus kialakulásában. A Hamu és gyémánt egyszerre remeke a kelet-európai költői realizmusnak és a modern lengyel filmnek. Tele olyan attraktívan sűrítő képsorokkal, portrékkal, amelyek hatásosságában ma is megbízhatunk, és megadják a fogódzót a rendező művészetéhez. Ehhez nem kell pontosan ismerni a történelmet, a társadalmi kontextusokat, a kulturális gyökereket. A lengyel sors (Csatorna, Lotna, Tájkép csata után) sok filmjének központi témája. A lengyel irodalom legnagyobbjainak műveiből is készített igen jelentős filmalkotásokat. Világszerte sikert aratott az 50-es és a 70- es éveket elemző filmjeivel (Márványember, Vasember) is. Színházi rendezései szintén világhírűek. Wajda nem megérteni akarta a történelmet és benne az egyén helyét. Ellenkezőleg: értelmetlen, tragikus sodrását ragadta meg döbbenetes erővel. A mester azonban töprengő művész volt, életműve épp ezért olyan sokszínű, amiért Oscar-díjat kapott.

Szeptember 12.: Csatorna (1957)

Szeptember 26.: Hamu és gyémánt (1958)

Október 10.: Márványember (1977)

Október 24.: Vasember (1981)

November 07.: Korczak (1990)

November 21.: Pan Tadeusz (1999)

December 05.: A bosszú (2002)

Vetítések: kéthetente, keddi napokon 18 órakor

A filmek előtt bevezetőt mond: Horváth Tibor, a Hírhozó szerkesztőségvezetője

A filmeket DVD-ről vetítjük.

A sorozat a Lengyel Intézet közreműködésével jött létre.

A hét alkalomból álló sorozat egyszeri, 2000 forintos klubtagsági igazolvánnyal látogatható.

Címkék: 
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek