Így akadályozzák meg a kóbor macskák túlszaporodását Rákosmentén

Oszd meg másokkal!

Desktop
Illusztráció!

Humánus és hatékony megoldás az Állatbarát Rákosmente Koncepció következő lépéseként: a kóbor macskák túlszaporodásának megakadályozása érdekében nagyszabású akciót indít a rákosmenti önkormányzat és a Noé Állatotthon Alapítvány.

Ugyan a macskák is kedves, szerethető jószágok, oltások nélkül viszont számos betegséget terjeszthetnek, túlszaporodásuk pedig nem csupán az ember számára, de saját fajtársaiknak is folyamatos egészségügyi kockázatot jelent.

Lakossági bejelentések és a Noé Állatotthon felmérése szerint mintegy 150-200 ivaros kóbor macska él jelenleg Rákosmentén. Az állatok kisebb, 15-20 fős kolóniákban élnek kerületszerte, a problémában a lakótelepek és a kertvárosok egyaránt érintettek, megoldásához széles körű összefogás szükséges. Az akció 2019 év elején, még a koratavaszi ivarzás előtt kezdődik, hogy megakadályozhassák az újabb, robbanásszerű szaporulatot.

A beérkezett bejelentések alapján akcióterv készült a macska kolóniák beazonosítása, szakszerű és humánus befogására, ivartalanítására, megjelölésére, majd visszahelyezésükre eredeti környezetükbe. A macskák fájdalom - és sérülésmentes begyűjtését és elszállítását a részt vevő állatorvosi rendelőbe hivatásos állatbefogó végzi. A befogott állatok ivartalanítását és tartós megjelölésüket - a későbbiekben ivartalanított macskaként történő azonosításuk érdekében - a XVII. kerületi Babóca Állatorvosi Rendelőintézet orvosai végzik. Az állatorvosi rendelőben a NOÉ Állatotthon Alapítvány elkülönített karantén részt alakít ki, ahol az állatok rövid megfigyelésen esnek át és a műtét után a lábadozás első időszakát biztonságban tölthetik el.

Forródrótos e-mail címet hoztak létre, amelyen egyrészről a lakosságnak lehetősége van bejelenteni az általuk ismert elvadult, gazdátlan macska csapatokat, másrészről feltehetik a felmerülő kérdéseiket az akcióval kapcsolatban: kobormacska@rakosmente.hu.

Arra kérik Rákosmente macskatartóit, tulajdonosait, hogy saját állataikat az érintett időszakban helyezzék biztonságba, gondoskodjanak elkóborlásuk megakadályozásáról a vonatkozó állatvédelmi törvény előírásai szerint. Annak érdekében, hogy a gazdás macskák véletlenül se kerüljenek be a programba, gondoskodjanak az állat mikrochippel történő megjelöléséről. A megjelölést bármelyik állatorvosi rendelőintézetben kérhetik.

Az akció március második felében veszi kezdetét és várhatóan május végéig tart.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek