Ascher Oszkár Színház

1171 Budapest, Rákoskert sugárút 66. | +36-1-257-4498 | http://www.ascherszinhaz.hu

Oszd meg másokkal!

Desktop

Az Ascher Oszkár Színház ma Budapest, sőt talán az ország egyik legrégibb, folyamatosan működő amatőr színjátszó csoportja.

Névadónk: Ascher Oszkár

Alapító: Szeifnerné Csetényi Anikó

Művészeti vezető: Tímár Tibor

Nevünk a több évtized alatt néhányszor változott, tükrözve akkori korszakaink jellemző arculatát:

Ascher Oszkár Irodalmi Színpad
Ascher Oszkár Színpad
Ascher Oszkár Színház

Az Ascher Oszkár Színpad történeteKezdetek

A csoport alapítója Szeifnerné Csetényi Anikó volt, aki 2005-ös haláláig vezette a Színházat. A Színpad elődje a Fürst Sándor (ma: Balassi Bálint) Gimnázium színjátszó szakköre volt, ahol Anikó magyar - angol szakos tanár volt.

1964-ben kaptak rá az akkori gimnazisták a színjátszás ízére, amikor is Shakespeare születésének 400. évfordulójára nagyszabású emlékműsort készítettek. Annyira megtetszett nekik a közös játék, hogy együtt maradtak, rendszeres foglalkozásokat tartottak, és minden évben egy-egy produkcióra készültek, amelyet a XVII. kerületi Dózsa Művelődési Ház színpadán adtak elő.

E korszak egyik legsikerültebb vállalkozása Szophoklész Antigonéjának bemutatása volt.

1970-ben döntő fordulat következett be a csoport életében. Barsy Géza alapító titkár javaslatára a gimnázium épületében az akkori színjátszós tagok önálló színpadot építettek, a csoport pedig felvette a nagy előadóművész, az akkor öt éve elhunyt Ascher Oszkár nevét. 1970. X. 24-én Minden versek titkai címmel színpadavató és névadó ünnepélyt tartottunk, amelyen az Ascher-család több tagja is megjelent. A színpad szinte teljes egészében a diákok kezemunkája volt, s alig akadt a fővárosban olyan újság, amely egy rövid hírt ne közölt volna az eseményről.

A csoport nyitott, alkalmi produkciókra összeállt társulatokból ettől kezdve önálló, zárt közösséggé alakult, választott vezetőséggel, tagsági igazolvánnyal rendelkező társulattal, tudatos műsorpolitikával. A csoporthoz - egészen a mai napig - felvételi meghallgatás útján lehetett bekerülni. Az újonnan felvett tagjaink részére egyéves (ingyenes) stúdióképzést vezettünk be. Önálló produkciók mellett helyzetjáték-versenyek, diákírók estjei, vidéki csoportok vendégszereplései, meghívott előadók önálló estjei (pl.: Mensáros László, Varga Csilla, Fekete Sándor, Nemeskürthy István) színesítették a programkínálatot.

Ezen a színpadon indult el pályáján Újváry Zoltán, Pápai Erika, Mertz Tibor Jászai-díjas színművészek, a fiatalabbak közül pedig Csőre Gábor, Szűcs Péter-Pál.

A csoport művészi arculata kissé eltért a maitól. Ugyan már akkor is kísérleteztünk önálló színdarabok bemutatásával, de előadásaink többsége ekkor a verses, szerkesztett irodalmi műsorok felé hajlott. Ebben a korszakban többször is részt vettünk színjátszó fesztiválokon, diáknapokon. (Pl. 1974-ben Matej Bor szlovén költő Átkelt a vándor az atomkoron c. poémájával arany minősítést szereztünk a soproni Országos Diáknapokon.)

Vándorévek:

A csoporthoz korábban kizárólag középiskolások tartoztak, de éreztük, lassacskán kezdjük kinőni a gimnázium kereteit. Az elballagó diákok közül egyre többen jártak vissza játszani, a felvételi meghallgatásokon pedig kezdett felfelé tolódni a jelentkezők korosztálya. A megváltozott körülményekhez alkalmazkodva igyekeztünk önálló székhelyet keresni magunknak. 1976-tól - kilépve a gimnázium keretei közül - közel 10 éven át vándoroltunk a XVII. kerület egyik kultúrházából a másikba. A "senki földjén" egy évig lakásokon próbáltunk, előadóesteket tartottunk.

A Dózsa Művelődási Központ rákosligeti kis kultúrházába fogadtak be először, majd egy fél év után a Dózsa Művelődési Központ áthelyezett minket az Edző téri kultúrházba, ahol is több mint kétszeresére nagyobbítottuk a színpadot. Egy év múlva innen is költöznünk kellett. Új helyünknek a rákoskerti kultúrház lepusztult ifjúsági klubját jelölték ki számunkra. Rendbehoztuk azt is! Csakhogy itt az Öregek Otthonával kellett osztozkodnunk: nappal az időseké volt, este mi próbálhattunk.

A jelen:

1986-ban, a sok hányódás után a csoport végre révbe ért: a Rákoskerti Művelődési Klub (ma: Rákoskerti Művelődési Ház) megteremtette a lehetőséget, hogy önálló színháztermet kapjunk. A művelődési ház pincéjét átépítve 50 fős, emelkedő, mobil dobogórendszerű nézőteret és színpadot építve kialakítottuk mai stúdiószínházunkat, amelyhez parányi öltöző és technikai fülke is tartozik. Stúdiószínházunkat "éjjel-nappal" használhatjuk: heti több alkalommal tartunk az esti órákban próbákat, előadásainkat szombat - vasárnapi napokon tekinthetik meg az érdeklődők - évadonként kb. 30 alkalommal.

Kiemelt feladatunknak tekintjük a magyar drámairodalom gyöngyszemeinek bemutatását, de a világirodalom klasszikusaitól is szívesen válogatunk. Repertoárunkon szerepelnek új, kísérleti kezdeményezések, beavató színházi műsorok, irodalmi és zenés előadóestek, valamint mesejátékok is. Kortárs magyar premierjeinket nemegyszer megtisztelték a szerzők is jelenlétükkel.

Előadásaink egyediségét talán éppen a családias jelleg adja: a nézők karnyújtásnyira ülve benne élhetnek a darabban, különös áramkört létrehozva a színjátszók és a befogadók között.

Az 1994-2009 között társulatunk tagjai részt vettek a Vigyázó Sándor /voltDózsa/ Művelődési Ház Rigel Színpadának tevékenységében. Fenntartónk, a Vigyázó Sándor Művelődési Ház vezetése - lehetőségeihez mérten - mindenben támogat bennünket, valamint rendszeresen pályázunk a kerületi Önkormányzat és egyéb fórumok által meghirdetett pályázatokon támogatásért. A Színpad részére alapítványt hozott létre a nemrégiben elhunyt Ascher Oszkárné.

Az Ascher Színházat a XVII. kerület amatőr színházaként tartja számon a közönség, de egyre többen látogatják előadásainkat a főváros más kerületeiből is.

Mint önszerveződő közösségnek rendkívül nagy a megtartó ereje: ápoljuk hagyományainkat (színjátszótáborok, közös "bulik", jubileumi találkozók, kiállítások szervezése.) A művészi munka mellett saját magunk végzünk mindent a díszletépítéstől, jelmezvarráson át egészen a közönségszervezésig. Mindig nagy hangsúlyt fordítottunk előadásaink és hétköznapjaink dokumentálására. A több évtized történetét több kötetes album örökíti meg szakmai elemzésekkel, kritikákkal, anekdotákkal, több ezer fotóval, melyet régi 8 mm-es amatőrfilmek és videofelvételek egészítenek ki.

Az Ascher Oszkár Színház ma 35- 40 fős társulattal működik. 4-5 évenként tartunk felvételi meghallgatást a hozzánk csatlakozni kívánó jelentkezők számára.

Szeretettel várunk az Ascher Színházba minden érdeklődőt nézőként és leendő színjátszósként egyaránt!

Timár Tibor
művészeti vezető

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil

Az ittlakunk.hu oldalain megjelenő információk, adatok tájékoztató jellegűek. Az esetleges hibákért, hiányosságokért az oldal üzemeltetője nem vállal felelősséget.