Ascher Oszkár Színház

1171 Budapest, Rákoskert sugárút 66. | +36-1-257-4498 | http://www.ascherszinhaz.hu

Oszd meg másokkal!

Desktop

Az Ascher Oszkár Színház ma Budapest, sőt talán az ország egyik legrégibb, folyamatosan működő amatőr színjátszó csoportja.

Névadónk: Ascher Oszkár

Alapító: Szeifnerné Csetényi Anikó

Művészeti vezető: Tímár Tibor

Nevünk a több évtized alatt néhányszor változott, tükrözve akkori korszakaink jellemző arculatát:

Ascher Oszkár Irodalmi Színpad
Ascher Oszkár Színpad
Ascher Oszkár Színház

Az Ascher Oszkár Színpad történeteKezdetek

A csoport alapítója Szeifnerné Csetényi Anikó volt, aki 2005-ös haláláig vezette a Színházat. A Színpad elődje a Fürst Sándor (ma: Balassi Bálint) Gimnázium színjátszó szakköre volt, ahol Anikó magyar - angol szakos tanár volt.

1964-ben kaptak rá az akkori gimnazisták a színjátszás ízére, amikor is Shakespeare születésének 400. évfordulójára nagyszabású emlékműsort készítettek. Annyira megtetszett nekik a közös játék, hogy együtt maradtak, rendszeres foglalkozásokat tartottak, és minden évben egy-egy produkcióra készültek, amelyet a XVII. kerületi Dózsa Művelődési Ház színpadán adtak elő.

E korszak egyik legsikerültebb vállalkozása Szophoklész Antigonéjának bemutatása volt.

1970-ben döntő fordulat következett be a csoport életében. Barsy Géza alapító titkár javaslatára a gimnázium épületében az akkori színjátszós tagok önálló színpadot építettek, a csoport pedig felvette a nagy előadóművész, az akkor öt éve elhunyt Ascher Oszkár nevét. 1970. X. 24-én Minden versek titkai címmel színpadavató és névadó ünnepélyt tartottunk, amelyen az Ascher-család több tagja is megjelent. A színpad szinte teljes egészében a diákok kezemunkája volt, s alig akadt a fővárosban olyan újság, amely egy rövid hírt ne közölt volna az eseményről.

A csoport nyitott, alkalmi produkciókra összeállt társulatokból ettől kezdve önálló, zárt közösséggé alakult, választott vezetőséggel, tagsági igazolvánnyal rendelkező társulattal, tudatos műsorpolitikával. A csoporthoz - egészen a mai napig - felvételi meghallgatás útján lehetett bekerülni. Az újonnan felvett tagjaink részére egyéves (ingyenes) stúdióképzést vezettünk be. Önálló produkciók mellett helyzetjáték-versenyek, diákírók estjei, vidéki csoportok vendégszereplései, meghívott előadók önálló estjei (pl.: Mensáros László, Varga Csilla, Fekete Sándor, Nemeskürthy István) színesítették a programkínálatot.

Ezen a színpadon indult el pályáján Újváry Zoltán, Pápai Erika, Mertz Tibor Jászai-díjas színművészek, a fiatalabbak közül pedig Csőre Gábor, Szűcs Péter-Pál.

A csoport művészi arculata kissé eltért a maitól. Ugyan már akkor is kísérleteztünk önálló színdarabok bemutatásával, de előadásaink többsége ekkor a verses, szerkesztett irodalmi műsorok felé hajlott. Ebben a korszakban többször is részt vettünk színjátszó fesztiválokon, diáknapokon. (Pl. 1974-ben Matej Bor szlovén költő Átkelt a vándor az atomkoron c. poémájával arany minősítést szereztünk a soproni Országos Diáknapokon.)

Vándorévek:

A csoporthoz korábban kizárólag középiskolások tartoztak, de éreztük, lassacskán kezdjük kinőni a gimnázium kereteit. Az elballagó diákok közül egyre többen jártak vissza játszani, a felvételi meghallgatásokon pedig kezdett felfelé tolódni a jelentkezők korosztálya. A megváltozott körülményekhez alkalmazkodva igyekeztünk önálló székhelyet keresni magunknak. 1976-tól - kilépve a gimnázium keretei közül - közel 10 éven át vándoroltunk a XVII. kerület egyik kultúrházából a másikba. A "senki földjén" egy évig lakásokon próbáltunk, előadóesteket tartottunk.

A Dózsa Művelődási Központ rákosligeti kis kultúrházába fogadtak be először, majd egy fél év után a Dózsa Művelődési Központ áthelyezett minket az Edző téri kultúrházba, ahol is több mint kétszeresére nagyobbítottuk a színpadot. Egy év múlva innen is költöznünk kellett. Új helyünknek a rákoskerti kultúrház lepusztult ifjúsági klubját jelölték ki számunkra. Rendbehoztuk azt is! Csakhogy itt az Öregek Otthonával kellett osztozkodnunk: nappal az időseké volt, este mi próbálhattunk.

A jelen:

1986-ban, a sok hányódás után a csoport végre révbe ért: a Rákoskerti Művelődési Klub (ma: Rákoskerti Művelődési Ház) megteremtette a lehetőséget, hogy önálló színháztermet kapjunk. A művelődési ház pincéjét átépítve 50 fős, emelkedő, mobil dobogórendszerű nézőteret és színpadot építve kialakítottuk mai stúdiószínházunkat, amelyhez parányi öltöző és technikai fülke is tartozik. Stúdiószínházunkat "éjjel-nappal" használhatjuk: heti több alkalommal tartunk az esti órákban próbákat, előadásainkat szombat - vasárnapi napokon tekinthetik meg az érdeklődők - évadonként kb. 30 alkalommal.

Kiemelt feladatunknak tekintjük a magyar drámairodalom gyöngyszemeinek bemutatását, de a világirodalom klasszikusaitól is szívesen válogatunk. Repertoárunkon szerepelnek új, kísérleti kezdeményezések, beavató színházi műsorok, irodalmi és zenés előadóestek, valamint mesejátékok is. Kortárs magyar premierjeinket nemegyszer megtisztelték a szerzők is jelenlétükkel.

Előadásaink egyediségét talán éppen a családias jelleg adja: a nézők karnyújtásnyira ülve benne élhetnek a darabban, különös áramkört létrehozva a színjátszók és a befogadók között.

Az 1994-2009 között társulatunk tagjai részt vettek a Vigyázó Sándor /voltDózsa/ Művelődési Ház Rigel Színpadának tevékenységében. Fenntartónk, a Vigyázó Sándor Művelődési Ház vezetése - lehetőségeihez mérten - mindenben támogat bennünket, valamint rendszeresen pályázunk a kerületi Önkormányzat és egyéb fórumok által meghirdetett pályázatokon támogatásért. A Színpad részére alapítványt hozott létre a nemrégiben elhunyt Ascher Oszkárné.

Az Ascher Színházat a XVII. kerület amatőr színházaként tartja számon a közönség, de egyre többen látogatják előadásainkat a főváros más kerületeiből is.

Mint önszerveződő közösségnek rendkívül nagy a megtartó ereje: ápoljuk hagyományainkat (színjátszótáborok, közös "bulik", jubileumi találkozók, kiállítások szervezése.) A művészi munka mellett saját magunk végzünk mindent a díszletépítéstől, jelmezvarráson át egészen a közönségszervezésig. Mindig nagy hangsúlyt fordítottunk előadásaink és hétköznapjaink dokumentálására. A több évtized történetét több kötetes album örökíti meg szakmai elemzésekkel, kritikákkal, anekdotákkal, több ezer fotóval, melyet régi 8 mm-es amatőrfilmek és videofelvételek egészítenek ki.

Az Ascher Oszkár Színház ma 35- 40 fős társulattal működik. 4-5 évenként tartunk felvételi meghallgatást a hozzánk csatlakozni kívánó jelentkezők számára.

Szeretettel várunk az Ascher Színházba minden érdeklődőt nézőként és leendő színjátszósként egyaránt!

Timár Tibor
művészeti vezető

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil

Az ittlakunk.hu oldalain megjelenő információk, adatok tájékoztató jellegűek. Az esetleges hibákért, hiányosságokért az oldal üzemeltetője nem vállal felelősséget.

Hirdetés
Hirdetés
Desktop

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek